Tuesday 26 July 2011

4. GÜN

Bugün Londra’nın kuzeyinde zone 3’de yer alan Woodgreen’e gidip Hayriye ablanın yakın arkadaşının kardeşi Nihat’la buluştuk. Sevgilisi Shelley’le birlikte bizi karşıladılar.

Nihat özel bir şirkette treasure investor’ken kısa süre önce işten ayrılmış. Shelley ise avukat ve DHL risk management bölümünde çalışıyor. Yeni tanışmamıza rağmen çok sıcak davrandılar. Cava ve şarap içip bolca muhabet ettik. Shelley Londra’dan çok sıkılmış, bize sık sık Türkiye’nin batısında bir köy evi satın alıp yerleşme hayallerinden bahsettiler.

Spor meraklısı tipler değiller ama birkeç sene önce Docklands’ta otururken işlerine bisikletle gidip geliyorlarmış. Shelley gaza gelip ikisini de Londra’dan Paris’e 4 günde 550 mil kat edilecek bir bisiklet yarışına yazdırmış. Molalarda diğer yarışmacılar ısınma hareketleri yaparken bunlar bir kenarda sigaralarını içiyorlarmış. Yine de 4 günde yarışı tamamladıklarını söylediler.

Shelley’nin Cambridge matematik profesörü olan ama işinden nefret edip palyaço olmaya karar veren bir dayısı varmış. İlginç geldiği için yazmadan duramadım.

Akşam yemeğine kalmamız için ısrar edip bize bahçede barbekü yaptılar. Shelley içine zahter ve kişniş de eklediği lezzetli bir humus yaptı. Barbekü için köfte hazırlarken kullandığı sos dikkatimi çekti. Reggea reggea sos adında, bildiğimiz barbekü sosun biraz daha acılısı ve baharatlısı diye tarif edebilirim.

Bu sosu Jamaika asıllı Levi Roots adında bir adam büyükannesinin tarifine dayanarak hazırlamış ve birkaç sene öncesine kadar tezgah kurup Nothing Hill Karnavalında satmaya çalışıyormuş. Derken birileri ona Dragons Den’e çıkmasını tavsiye etmiş.


Bob Marley’i anımsatan tatlı halleriyle bir anda programdaki 2 yatırımcıyı ve BBC’de programı izleyen herkesi büyülemeyi başarmış. Levi Roots ilk sene 50.000 şişe sos satmayı öngörürken ilk haftadan itibaren 50.000 şişe satılmaya başlamış.

Şu anda sos İngiltere dışında başka ülkelere de satılıyor, Dominos’un bu sosla hazırladığı bir pizzası var, başka restoran zincirleri de bu sosun olduğu ürünleri piyasaya sürmeye yarışında. Reggea reggea yemek kitabı, reggea reggea ketçap ve daha pek çok ürün skalaya eklenmiş. Sos burada kısa zamanda bir çılgınlık halini almış.

Başarısının tarifi çok basit ve samimi. Herkes aurasından etkilendikleri bu adamın başarmasını istiyor ve buna ortak olmak için de markete gittiklerinde 1 şişe ucuz sos alıyor. 

No comments:

Post a Comment